Oman elämän lottovoittajuus, miksi tavoittelet sitä? Turvattu toimeentulo on asia mikä ehkä sinullekin tulee ensimmäisenä mieleen puhuttaessa oman elämän lottovoittajuudesta? Pidemmälle ajatusleikkiä lottovoittajamaisesta elämästä viedessämme alkaa hurjasti kasvaneen ostovoiman ja lisääntyneen ajan lisäksi tulla muitakin ajatuksia mieleen.

Luksuslaukkukokoelman tai kesämökin lisäksi ajatuksissa voi käydä pysyvä onnellisuus, rakastava parisuhde, ihanat lapset? Tai pikavene ja upea kello? Ehkä myös treenaaminen maratonin juoksemista varten tai rauhalliset metsäretket luontoa ihastellen ja mielen rauhoittumiseen? Millaisia mietteitä sinulle tulee?

Kuva Pexels Pixabaystä

Jotkin toiveet ovat ristiriidassa keskenään. Sitä haluaa suurperheen ja samalla hiljaisuutta ja rauhaa. Toivoo ihanaa kotonaoloa vauvan kanssa ja samalla kaipaa lounaan syömistä keskeytyksittä ja aikuisten kanssa henkeviä jutellen. Mistä tietää mitä oikeasti haluaa kun yhtäältä haluaa yhtä ja toisaalta toista?

Joskus herää myös runsaudenpula, sillä maailmastahan ei tavara lopu. Esimerkiksi puutarhakalustoja on montaa erilaista mallia, väriä ja muotoa tarjolla. Mikä niistä olisi juuri minun kotiin ja makuun sopiva. Paljonko siihen haluaa panostaa rahallisesti? Kuka se on joka asian sinussa päättää?

Oletko huomannut monia, keskenään ristiriitaisiakin puolia itsessäsi? Minä ainakin olen. Erilaisten omien puolien kanssa elämistä helpottaa niiden tiedostaminen. Toisinaan tuntuu hankalalta erottaa syvintä itseä, sitä aitoa ydintä. Mikä on syvimmän itsen tahto silloin kun kaikki eri puolet haluavat oman tahtonsa toteutuvan? Vastaus taisi tulla jo tuossa kysymyksessä.

Tunnista itsesi!

Syvin itse on eri asia kuin monet erilaiset puolet sinussa. Opettele tunnistamaan todellinen tahtosi erilaisista puolistasi ja aspekteistasi.

Helppo ja säännöllisen harjoittelun kautta toimivaksi todistettu tapa on keskittyä hetkeksi käymään ajatusten avulla läpi erilaisia aspektejasi. Kokeile näin:

Istu alas ja hengitä pari kertaa syvään. Tarkastele sitten kehosi aistimuksia; miltä tuntuu kehon paino penkillä, kolottaako tai kiristääkö jossain. Tarkastele vain, älä muuta mitään.  Totea sitten että sinulla on kehosi mutta et ole kehosi, olet muutakin, olet enemmän kuin kehosi.

Siirrä huomiosi sitten tunteisiisi. Mitä tunteita sinussa liikkuu, onko iloa, rakkautta, vihaa, pettymystä. Totea vain erilaiset tunteesi ja sano ajatuksissasi itsellesi että sinulla on nämä tunteet muttet ole yhtä kuin tunteesi, olet enemmän.

Tarkastele vielä samoin ajatuksiasi ja todettuasi mitä mielessäsi liikkuu sano itsellesi  että sinulla on monia ajatuksia, mutta olet enemmän kuin ne.

Kipua sitten mielessäsi majakan torniin ja katsele alapuolellasi levittyvää maisemaa, jossa on kehosi aistimukset, tunteesi ja ajatuksesi. Katsele niitä korkealta hyväksyen että tällaista sinussa tällä hetkellä liikkuu. Sano sitten itsellesi äänettä että ”minulla on kehoni, tunteeni ja ajatukseni mutten ole ne, olen enemmän kuin ne, olen tietoinen itse, minun syvin minäni”. Toista viimeistä lausetta pariin otteeseen, jotta saat kiinni ajatuksesta.

Kuva David Mark Pixabaystä

Opin harjoituksen aikanaan life coach-opinnoissani. Viitekehyksenä niissä oli psykosynteesi, ajatus siitä että jokainen on pohjimmiltaan ehyt mutta historiamme tapahtumat ovat tuoneet erilaisia kuoria aidon minämme päälle. Tavoitteena on päästä näitä kuoria kuorimalla jälleen kiinni syvimpään, aitoon minään.

Edellä ollut harjoitus perustuu tähtikaavion kuuteen sakaraan, jotka kuvaavat erilaisia aspekteja meissä. Aspekteja ovat kehon aistimukset, tunteet, ajatukset, halut ja impulssit, tulkinnat ja mielikuvat sekä intuitio. Niitä voi käyttää apuna hahmottamaan ja erittelemään asioita joiden kanssa painiskelee. Katsoa mitä näillä aspekteilla on sanottavaan niihin. Halutessasi voit siis lisätä edellä olleeseen harjoitukseen vielä loputkin tähden sakarat, tehdä siitä sinua parhaiten palvelevan. Omaa harjoitusta lyhensin itselleni sopivaksi.

Tällä itsen tunnistus-harjoituksella olen pystynyt olemaan samaistumatta jokaiseen erilaiseen haluuni, ajatukseeni tai tunteeseeni. Olen erottanut syvimmän itseni niistä ja pystynyt sitten valitsemaan oman suhtautumistapani erilaisissa haastavissakin tilanteissa. Valitsin tietoisesti reaktioni tiedostamattoman reagoimisen sijaan.

Tunnistamalla syvimmän itsesi pystyt paremmin havaitsemaan erilaisten puoliesi haluamiset ja olemaan samaistumatta niihin. Tunnistamalla mikä puoli sinusta haluaa jotakin, voit syvimmän itsesi avulla arvioida mikä näistä puolista on tärkein sinulle tai vastaa parhaiten tarkoitukseen juuri tässä asiassa. Esimerkiksi puutarhakalustoa valitessa saatat huomata esteetikon, muiden miellyttäjän ja käytännöllisen puolesi esittävän toiveensa valikoimasta. Valinnan ratkaisee se mikä edustaa syvimmälle sinulle tärkeintä arvoa tässä asiassa. Estetiikan ja käytännöllisyyden voi onneksi yhdistääkin.

Itsen tunnistus-harjoitus vaatii säännöllisyyttä jotta sen tuomia muutoksia tietoisuudessa ja toiminnassa voi havaita ja tuloksista nauttia. Minä keskityin harjoitukseen, tai voi sitä meditaatioksikin sanoa, aikanaan joka päivä työmatkalla bussissa istuessani. Se oli hyvä hetki harjoituksen tekemiseen sillä en esimerkiksi pysty lukemaan bussissa tai alan voimaan pahoin. Työmatkaan yhdistettynä harjoituksen tekeminen ei edellyttänyt sille erikseen ajan järjestämistä, ja sain luppoajan käyttöön. Ihana win-win tilanne!

Harjoitus on syvimmän itsen vahvistumisen lisäksi hyvä keskittymis- ja tahtoharjoitus. On normaalia että ajatukset lähtevät vaeltamaan meditaation aikana ja silloin ei muuta kun lempeästi harhapolulle lähtö todeten palataan harjoitukseen. Kymmenisen vuotta takaperin kun tein tätä ja muitakin vastaavia harjoituksia säännöllisesti, oli keskittymiskykyni aivan toinen kuin tänä päivänä.

Sittemmin keskittymiskykyni on kärsinyt merkittävästi älypuhelimen aktiivisemman käyttöönoton myötä.  Aiemmin en antanut älypuhelimen hallita tyhjiä hetkiäni, tunsin syvää rauhaa ja nautin olosta itseni äärellä. Uskoakseni myös meditoimisen jääminen reilusti vähemmälle on heikentänyt keskittymiskykyäni.

Keskittymiskykyä voi harjoitella ja äskeisen kirjoitettuani ja noita säännöllisen meditoinnin aikoja muistellessani tunnen motivaatiota aloittaa säännöllinen harjoittelu uudelleen. Helposti lapsiperhearjen keskeytyksissä ja rikkonaisuudessa tulee valittua helppo tie, pieni tauko, pieni hetki omaa aikaa puhelimen äärellä. Toivoo pientä hengähdystä intensiivisen osallistumisen ja läsnäolon jälkeen.

Samalla tietäen että parempiakin ratkaisuja on, kun niitä vain jaksaisi pysähtyä ajattelemaan ja sanomaan ne ääneen muillekin. Paradoksaalisesti olen kadottanut pienen tauon juuri puhelimeen tarttumalla. Ensi kerralla annan tyhjälle hetkelle tilaisuuden, en tee mitään, ja samalla annan sisäiselle äänelleni mahdollisuuden tulla kuulluksi.

Erilaisissa päivittäisissä ratkaisuissa, on ne sitten hankintoja tai muita valintoja elämässä, helpoin ja nopein tie ei aina ole pitkällä tähtäimellä se paras. Aika harvoin oikeastaan on. Johan sitä lapsillekin opetetaan, että syötkö heti parhaat palat kakusta vai pystytkö viivyttämään mielihyvää ja säästämään parhaat palat viimeiseksi. Lopussa kiitos seisoo vai miten vanha sanonta menikään.

Täytyy erottaa asiat jotka ovat nopealla ratkaisulla ok ja ne jotka vaativat enemmän viitseliäisyyttä. Esimerkiksi terveellisen välipalan valitseminen pelkän kahvin sijaan saattaa vaatia viitseliäisyyttä. Tunnustan! Viitseliäisyyttä vaatii myös olla väsyneenä myöntymättä lapsen tahtoon asiassa joka ei ole lapsen päätettävissä.

Itsen tunnistamisen harjoitusta voi käyttää myös tahdon vahvistamiseen. Harjoituksen avulla voi treenata omaa tahtolihasta tekemällä harjoituksen vaikka tänään ei jaksaisi tai ajatukset harhailisivat tavallista enemmän. Sitähän sanotaan tahdon olevan lihas jota voi harjoittaa. Suorituskyvyn parannuttua voi treenauksen tuloksista nauttia muissakin tahdon asioissa. Aika hienoa, vai mitä?

Omien arvojen ja periaatteiden mukaan eläminen kannattaa aina kun mahdollista ja tunnistamalla syvimmän itsesi se on helpompaa. Silloin voit olla onnellisen tyytyväinen ja itsearvostuksesi kasvaa. Elämäkin tuntuu merkityksellisemmältä, enemmän sinunlaiselta. Eikä varallisuusasteella ole merkitystä tässä kohtaa. Aina voi tehdä parempia, sinulle henkilökohtaisesti paremmin sopivia valintoja. Pienetkin asiat vievät kokonaisuutta pitkällä tähtäimellä eteenpäin. Ja usein pienillä muutoksilla päästään kestävämpään tulokseen kuin kertarysäyksellä.

Arki vastaan teoria

Kuva Tomasz Marciniak Pixabaystä

Koen tällä hetkellä syvää tyytyväisyyttä elämäntilanteessani, kotiäitiydessä vauvan kanssa. Samalla elämä on monisyistä ja sekä sisäiset että ulkoiset olot vaihtelevia. Tavoitteenani on pysyä sisäisten olojen kanssa pohjimmiltaan onnellisena, vaikka ulkoisissa olosuhteissa tapahtuisi mitä muutoksia tahansa. Varmasti tulee pettymyksiä ja harmeja, kuten ilonaiheitakin. Kuitenkin, teen onnellisuudesta pysyvän tilan. Se on mahdollista meille kaikille! 

Mieli saattaa olla hassu, se pitkästyy jos elämä on pitkään tasaisen hyvää. Se ei kuitenkaan ole hyvä syy alkaa vavisuttamaan rakenteita. Sen sijaan silloin harjoitetaan kiitollisuutta siitä mitä on tai asetetaan uusi tavoite jolla tehdä elämästä vielä parempaa. Elämän tuntuessa huonolta onkin syytä tehdä muutoksia. On kyse sitten jostain osa-alueesta tai kaikista niistä.

Itsetuntemuksen myötä oppii erottamaan ulkomaailman kuohunnan sinusta erilliseksi asiaksi. Kuohujen ei tarvitse vaikuttaa sinuun, ellet halua.  Sen voi valita. Ja aina on rakentava vuorovaikutus jolla omat tarpeet ja tunteet voi toisille sanoittaa. Sekin on harjoiteltavissa oleva asia. Kerro silloin vilpittömästi objektiiviset havaintosi, omat tunteesi ja toiveesi käsillä olevaan asiaan ja katso kuinka niihin vastataan.

Kannustan sinua lämpimästi ottamaan päivittäiseen käyttöösi pieni meditaatiotuokio. Keskity silloin tunnistamaan eri vaikuttimesi ja sitä kautta syvin itsesi. Harjoituksen säännöllisellä toistamisella opit vähitellen valitsemaan parhaan lähestymistavan ja olon erilaisissa tilanteissa. Opit valitsemaan tunteesi ja toimimaan toisin. Lisäksi meditaatiosta on hyötyä keskittymiskyvylle ja läsnäoloon hetkessä. Myös stressitaso laskee. Tämä on motivaatiopuhe myös itselleni. Täytyypä alkaa meditoimaan vaikka lasta nukuttaessa.

Kertauksena vielä:

  1. Mieti miksi tavoittelet oman elämän lottovoittajuutta? Mikä on juurisyysi?
  2. Ota säännöllinen meditaatioharjoitus käyttöön ja luo yhteys syvimpään itseesi. Samalla kasvaa keskittymiskyky ja tahtolihas. Win-win!